Incercati asta acasa


Pentru un copil poate fi derutant sa existe intre doua tipuri de asteptari: pedeapsa acasa vs. consecinte la scoala/gradinita; lauda acasa vs. recunoastere la scoala/gradinita; un set de reguli acasa si altul la scoala/gradinita... Atunci cand asteptarile de la scoala/gradinita si de acasa sunt similare, copilul va putea sa le recunoasa si sa le depaseasca cu mai putin efort si mai multa bucurie!

Va sugeram cateva "unelte" care va pot ajuta sa depasiti cu succes provocarile pe care le intalniti in cadrul relatiei cu copiii dumneavoastra, in calitate de parinte.

Limite:

Limitele sunt granite ce ii dau copilului ordine, consecventa, si asteptari clare. In aceste limite, copilul este liber sa exploreze si sa invete despre lume. Este responsabilitatea Dvs. ca parinte sa le stabiliti, sa le impuneti si sa-l ajutati pe copil sa inteleaga limitele din familie. Copiii invata despre limite testandu-le, asa ca fiti fermi in ceea ce spuneti!

Exemple:
  • In casa noastra, mancarea este servita la masa (aici poti alege ce vrei sa mananci din ceea ce mama a pregatit).
  • In muzee si magazine, trebuie sa-ti tii mainile la spate (facand asta, te poti uita la produse, poti pune intrebari sau te poti plimba prin incapere).

Optiuni:

Optiunile limitate ii ajuta pe copii sa simta ca detin controlul asupra vietilor proprii. Oferiti-le numai optiuni cu care sunteti in regula pentru ca atat Dvs., cat si copilul, sa va simtiti bine! Prea multe optiuni fac la fel de mult rau ca si cele insuficiente, asa ca incepeti prin a oferi optiuni doar intr-o anumita sfera a vietii copilului si dezvoltati incet de acolo. Daca copilul nu este mai mare de 6 ani si nu poate face fata unei mai mari varietati, oferiti doar doua alternative pentru fiecare situatie.
ASA DA: "Vrei spaghete cu sos de branza sau cu sos de rosii?"
ASA NU: "Vrei spaghete sau ravioli, si vrei sos de branza sau sos de rosii?"

Consecinte:

Consecintele naturale sunt rezultate ce apar fara nicio interventie umana atunci cand o persoana incalca o limita.
Exemple:
  • Daca iei trei pahare, e posibil sa le scapi si se vor sparge.
  • Daca nu esti atenta cand cosi, e posibil sa te intepi cu acul.

Consecintele logice sunt urmari alese de o persoana (sau grup de persoane) ca raspuns fata de o alta persoana ce a incalcat o limita, pentru a evidentia importanta respectarii acelei limite. Consecintele logice trebuie sa fie legate de limita respectiva, corecte fata de toate partile si rezonabile in severitatea lor.
Exemple:
  • Daca rupi frunza unei plante, va trebui ca apoi sa o ingrijesti.
  • Daca ai calcat pe covorasul de lucru, va trebui sa il maturi pentru a inlatura murdaria.

Nota: Consecintele logice sunt adesea abuzive si devin pedepse. Este intotdeauna mai bine sa gasim o solutie pentru o problema decat sa aplicam un bandaj la suprafata.

Mediu:

Micile schimbari in mediul de acasa pot avea un impact foarte mare asupra relatiei Dvs. cu copilul. Ganditi-va la bataliile zilnice, faceti schimbari asupra mediului pentru a repara aceste lupte, si veti vedea cat de usor va puteti sustrage din ecuatie!
Exemple:
  • Daca cel mic are accese de furie de fiecare data cand ii spuneti sa nu atinga ceva fragil... Puneti deoparte obiectele pe care nu doriti sa le atinga si inlocuiti-le cu altele naturale interesante pe care copilul le poate explora.
  • Daca copilul face dezordine cu jucariile lui... Puneti-i deoparte jucariile si lasati la indemana doar cinci jucarii favorite pe care le poate accesa fara ajutor. Aduceti alte jucarii prin rotatie, odata ce interesul dispare.
  • Daca copilul doreste doar sa se uite la tv sau sa joace jocuri video... Mutati televizorul in dormitorul Dvs., deconectati sau inlaturati calculatoarele si asigurati-i copilului oportunitati pentru activitati corespunzatoare varstei pe care le poate desfasura fara ajutor


Recunoasterea efortului VS. lauda faptei:

Copiii isi propun sa le faca pe plac adultilor pe care ii iubesc. Daca le spuneti ca apreciati rezultatul finit (locul intai, notele cele mai mari, etc.) se vor stradui sa va indeplineasca asteptarile. Efectele pot fi: blocaj al invatarii, tendinta de a trisa si o imagine de sine deformata. Daca ii transmiteti ca ceea ce conteaza este efortul, dedicarea si invatarea, vor face din acestea prioritatea lor. Efectele pot fi: determinarea, smerenia si stima de sine crescuta.

ASA DA: "Ai cantat la pian atat de bine pentru ca ai exersat in fiecare seara fara greseala!"
ASA NU: "Ai fost cel mai bun la recitalul de pian!"
ASA DA: "Imi dau seama ca ai lucrat cu multa grija la desenul tau si ai ales culori interesante."
ASA NU: "Esti foarte bun la colorat, bravo!"

Gradinita Creative Minds